Standard FCI BARZOI

(Multumesc pt traducere d-lui Iulian Barbu)

UTILIZARE: Caine de vanatoare, caine de curse si coursing.
FCI Standard nr. 193

ASPECT GENERAL: caine cu aspect aristocratic, de talie mare, cu constitutie uscata si robusta, cu o constructie usor alungita. Femelele sunt, in general, mai lungi decat masculii. Osatura puternica, dar nu masiva. Oasele sunt destul de plate. Musculatura seaca, bine dezvoltata, mai ales pe coapse, dar nu in relief. Armonia formelor si a miscarii este primordiala.

PROPORTII IMPORTANTE:
- la masculii inaltimea de la sol la greaban trebuie sa fie egala sau putin superioara, cu inaltimea de la crupa la sol;
- la femele inaltimea de la sol la greaban este egala cu inaltimea de la sol la crupa;
- inaltimea la greaban trebuie să fie puţin mai mică decât lungimea corpului;
- adancimea pieptului este egala cu jumatate din inaltimea greabanului;
- lungimea botului de la stop la trufa, este egala cu lungimea craniului de la osul occipital la stop;

COMPORTAMENT: in viata de zi cu zi, barzoiul are un caracter linistit si echilibrat. Instinctul de vanatoare a ramas destul de puternic. Vazul este patrunzator, fiind capabil de a vedea foarte departe. Reactia sa este impetuoasa.

CAPUL: privit de sus, cat si din profil, este sec, lung, ingust si aristocratic. Vazut din profil. liniile craniului si a botului formeaza o lunga linie usor convexa, linia regiunii sincipitale (creasta sagitala) este dreapta sau usor oblica catre protuberanta occipitala bine marcata. Capul este atat de elegant si sec incat venele mari par transparente, fara piele.

REGIUNEA CRANIANA: craniul ingust, vazut de sus alungit si oval, vazut din profil este aproape plat. Stopul este usor marcat.

REGIUNEA FACIALA: trufa este mare, mobila, proeminenta in raport cu maxilarul inferior. Botul este lung, completat in toata lungimea lui, usor arcuit langa nas. Lungimea botului de la stop la trufa este egala sau usor superioara cu lungimea zonei craniene, de la occipital la stop. Buzele seci, fine si bine inchise. Marginea pleoapelor, a buzelor si trufa sunt negre indiferent de culoarea robei. Maxilar inferior puternic, dinti albi, muscatura in foarfeca sau in cleste.

OCHII: mari, expresivi, usor proeminenti, de culoare alun sau maron inchis, migdalati si oblici.

URECHILE: mici, subtiri, mobile, atasate deasupra liniei ochilor spre inapoi, indreptate spre ceafa atunci cand nu este in alerta, varfurile urechilor sunt lipite de gat si de-a lungul acestuia. Cand cainele este in alerta, urechile sunt usor ridicate, purtate lateral, cateodata una sau ambele sunt in pozitie erecta ca "urechile calului".

GATUL: lung, uscat, turtit lateral, musculos, usor arcuit, niciodata purtat lateral.

CORPUL: greabanul nu este marcat. Spatele este lat, musculos si elastic. Forma spatelui, inclusiv zona crupei si a salelor, este ca o curba, mult mai pronuntata la masculi. Punctul cel mai inalt al acestui arc se situeaza la mijlocul salelor sau in regiunea primei sau a celei de-a doua vertebre lombare. Salele sunt lungi, proeminente, puternice, musculoase, moderat de largi. Crupa este lunga, lata si usor inclinata. Latimea crupei masurata intre oasele soldului, nu trebuie sa fie mai mica de 8 cm. Pieptul este oval mai lat decat crupa, adanc, bine dezvoltat in lungime, mare, coborat pana aproape de coate. Regiunea omoplatilor este plata, pieptul devine treptat mai larg fata de coastele false, care sunt scurte, vazut din profil acesta face o schimbare in panta. Coastele sunt lungi si usor proeminente. Pieptul este usor mai proeminent in relatie cu articulatia scapulo-humeral. Linia inferioara a pieptului se ridica brusc spre abdomen.

COADA: in forma de secera sau sabie, prinsa jos, subtire si lunga. Purtata intre membrele posterioare, aceasta trebuie sa ajunga pana la osul iliac, prezinta par abundent. Cand cainele este in pozitie naturala, statica, coada este purtata in jos. In actiune, este purtata ridicat, dar nu peste nivelul spatelui.

MEMBRELE ANTERIOARE: seci, musculoase, vazute din fata perfect drepte si pararele. Inaltimea de la cot la sol este egala sau usor superioara cu inaltimea de la cot la greaban. Omoplatii sunt lungi si oblici. Bratele sunt moderat in pozitie oblica, iar lungimea este putin superioara lungimii omoplatilor. Unghiul articulatiilor scapulo-humeral este bine pronuntat. Coatele sunt pararele cu planul median al corpului. Antebratele seci, lungi, vazute din fata sunt inguste, vazute din profil largi. Metacarpienul (chisita) usor oblic in raport cu solul.

MEMBRELE POSTERIOARE: vazute din spate, drepte, pararele, putin mai inafara decat membrele anterioare. Atunci cand cainele se afla in picioare, in pozitie de repaus, linia mediana a feselor trebuie sa coboare inaintea punctului dintre jaret si metatarsiene. Coapsele puternice, musculoase, lungi si plasate oblic. Gamba lunga, musculoasa, plasata oblic. Articulatiile femulo-tibiale si tibial-tarsale bine dezvoltate, largi, uscate, intr-un unghi bine marcat. Metatarsienele nu sunt foarte lungi, plasate aproape vertical, toate articulatiile sunt bine angulate.

LABELE: seci, inguste, ca un oval alungit, numite "labe de iepure". degete arcuite, stranse, unghii lungi, puternice atingand pamantul.

MISCAREA: cand nu vaneaza, miscarea tipica a barzoiului este de trap extins, usor, foarte supla si in aer. Atunci cand vaneaza galopul este rapid, cu pasi de amplitudine mare.

PIELEA: Supla si elatica.

ROBA: parul este matasos, moale si suplu, ondulat sau in bucle scurte, dar niciodata cu bucle mici si stramte. Pe cap, urechi si membre, parul este satinat (mai matasos), scurt, aproape culcat. Pe corp, parul este destul de lung, ondulat, pe regiunea omoplatilor si a crupei, parul formeaza bucle fine, pe coaste si coapse, parul este mai scurt, formand franjuri, ca niste "pantalonasi", iar pe coada parul este lung. Parul de pe gat este dens si abundent.

CULOAREA: este posibila orice combinatie de culori, dar niciodata cu albastru sau maron (ciocolatiu), precum si cu derivatele acestora. Toate culorile trebuie sa fie uniforme. Franjurile, pantalonasii si coada, prezinta culori putin mai deschise decat cea de fond (de pe corp). Pentru culori carbonizate, masca neagra este tipica.

TALIE: inaltimea la masculi este intre 75 si 85 de cm si intre 68 si 78 la femele. La masculi, inaltimea la greaban este egala sau usor superioara cu inaltimea crupei la sol. La femele aceste inaltimi sunt intotdeauna egale. Sunt acceptate exemplarele ce depasesc inaltimea maxima cu conditia ca tipicitatea morfologica sa fie conservata.

DEFECTE: Orice abatere fata de la standard ar trebui considerat defect si se va penaliza in functie de gravitate, in proportie egala cu consecinta asupra sanatatii si a bunastarii cainelui, in special:
- dintii mici, purtati anormal, absenta lui PM2;
- lipsa premolarului 1 si a molarului 3 nu este luata in considerare;
- pete de aceeasi culoare ca cea de fond.

DEFECTE GRAVE:
- aspect indesat, trunchi scurt;
- oase rotunde si grele;
- bot trunchiat, stop foarte marcat, arcadele zigomatice foarte pronuntate, occipital putin marcat;
- lipsa premolarului 3, a premolarului 4 pe maxilarul inferior, a molarului 1 pe maxilarul superior sau a molarului 2;
- ochi in orbite, galbeni sau palizi, ingusti sau a treia pleoapa vizibila;
- urechi groase cu varfuri rotunjite;
- prezenta gusei pe gat;
- spate care atarna sau drept la barbati;
- crupa turtita;
- burta cazuta sau insuficient ridicata in sus;
- coada groasa sau care se incadreaza in jos;
- membrele anterioare prezinta unghi scapulo-humeral prea deschis (umar drept), cotul in interior sau in afara, antebrat cu sectiune rotunda sau orice abatere a antebratului;
- membre posterioare cu angulatii prea mari sau prea drepte, picioare in afara;
- picioare largi, rotunde, picioare de pisica, rotunde, degetele departate;
- pete pe corp ca o umbra din culoarea de fond;

DEFECTE ELIMINATORII:
- comportament agresiv sau timid;
- prognatism superior sau inferior;
- articulatii asimetrice;
- lipsa incisivului sau caninului, a dintelui carnassial (premolarul 4 de pe maxilarul superior sau a molarului 1 de pe maxilarul inferior), lipsa a mai mult de 4 dinti oricarea ar fi ei;
- pozitie defectuoasa a unuia sau a ambilor canini de pe maxilarul inferior, care poate cauza un prejudiciu gingiilor maxularului la inchiderea gurii;
- coada in forma de tirbuson, rupta, cupata, chiar si partial;
- prezenta pintenilor la membrele posterioare;
- culoare moronie (ciocolatie) sau albastra;
- exemplar care prezinta in mod ecvident anomalii de ordin fizic sau comportamental;

NOTA: masculii trebuie trebuie să aibă două testicule cu aspect normal, complet coborâte în scrot.